Datum
Advertentie

☰ Menu

Wijnen bij St. Martinus gevuld in flessen

30-05-2024
Maxime Cabo
Vaals

Het gebeurt maar zo'n vijf à zes keer per jaar; het bottelen van de wijnen bij Wijndomein St. Martinus in Vijlen. Duizenden flessen passeren de loopband om gevuld en vervolgens verkocht te kunnen worden. 

Lopende band
Het proces gaat grotendeels automatisch, maar de flessen worden eerst door iemand op de lopende band gezet. Dan worden ze gewassen, gevuld met wijn en er komt een schroefdop of kurk op. Daarna wordt de fles weer gewassen en vervolgens gedroogd, zodat het etiket erop geplakt kan worden. Als dat allemaal gebeurd is, worden ze door de inpakkers weer van de lopende band afgehaald en in dozen gestopt.  

Volgens Stan Beurskens, eigenaar van St. Martinus, worden er elk uur zo'n 4000 flessen gevuld en ingepakt. "Het gaat in een rap tempo."

Industrial revolution
Paul Lechner, medewerker op de wijngaard, helpt die paar dagen in het jaar waarop er gebotteld wordt uit. Hij staat aan het begin van het proces en moet de lege flessen op de lopende band zetten. "Ik moet dat zoveel mogelijk bijhouden, zodat de machine niet stopt. Want verlies van tijd is geld", legt Lechner uit. "Je moet kijken dat je band bijhoudt en het liefst geen fles uit je handen laat vallen. Het lijkt een beetje op de ouderwetse film van Charlie Chaplin: industrial revolution. Maar het is maar één dag, we hoeven het niet ons hele leven lang de hele week te doen. Dus dat valt wel mee."


Advertentie

Advertentie

|