Laden
Het was al geen geheim meer, maar dinsdag tijdens Prinsjesdag werd 'officieel' bekend gemaakt dat het kabinet structureel 2 miljard euro extra per jaar vrijmaakt om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Hierdoor moet het aantal mensen dat in armoede leeft niet meer stijgen en daalt het aantal kinderen dat in armoede opgroeit.
Dit doel moet bereikt worden door bijvoorbeeld de huurtoeslag te verhogen met 416 euro per jaar. Ook het kindgebonden budget gaat omhoog. Voor het eerste kind met 750 euro per jaar en voor een tweede kind en verder met maximaal 883 euro per jaar. Hoeveel toeslag iemand precies krijgt, hangt af van het inkomen van de aanvrager en dat van een eventuele partner en kinderen. In totaal gaat de gemiddelde Nederlander er volgend jaar 1,8 procent op vooruit. Lage inkomens gaan er over het algemeen meer op vooruit door onder meer de maatregelen tegen bestrijding armoede. Ook het minimum loon stijgt en de uitkeringen stijgen ook mee.
Tegenvallers
Aan de andere kant stijgt de zorgpremie in 2024 waarschijnlijk met ongeveer 12 euro per maand. De gemiddelde zorgpremie komt dan uit op 149 euro per maand. Hoeveel de zorgpremie precies gaat worden, bepalen de zorgverzekeraars. Uiterlijk op 12 november maken zijn dit bekend. Verder gaat de maximale zorgtoeslag voor de lage inkomens omlaag. In 2023 was dit -mede dankzij een eenmalige verhoging vanwege de hoge inflatie- 154 euro. Volgend jaar is het maximum vastgesteld op 127 euro.
Nog niet alles in beton gegoten
Om de miljarden te kunnen bekostigen gaan de topinkomens meer belasting betalen. Ook gepensioneerden, spaarders, kleinere bedrijven en zzp'ers moeten een duit in het zakje doen. Verder gaat de accijns op tabak en alcohol omhoog. Ook de prijzen van het openbaar vervoer stijgen volgend jaar. De NS verhoogt de prijzen met 3,5 procent bovenop de inflatie. Regionale vervoerders met bijna 12 procent. Werkgevers mogen hun werknemers wel een hogere onbelaste reiskostenvergoeding geven. Overigens zijn al deze plannen nog niet definitief. De Tweede Kamer kan nog zaken veranderen als ze een meerderheid vinden voor alternatieve plannen. Zo staat de voorgenomen verhoging van de accijns op brandstof zeer ter discussie. Een liter benzine wordt dan 21 cent duurder en een liter diesel 13,5 cent.