zondag 3 december 2023

'De Ketel is meer dan een kop koffie'Het bericht dat buurthuis de Ketel het vanaf september zonder betaalde coördinator moet stellen, sloeg in als een bom. Dit zegt vrijwilliger Carla Schoeber in het programma Uitgelicht. Dat de functie tijdelijk is, was bij haar niet bekend.

Meer dan een kop koffie
De Ketel is niet te vergelijken met andere huiskamers in Meerssen, volgens Schoeber. "We beiden veel meer dan alleen een kop koffie. We gaan de strijd aan tegen eenzaamheid, begeleiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen kunnen bij ons bloed laten prikken. Als de coördinator moet stoppen, zullen veel activiteiten komen te vervallen", waarschuwt Schoeber.

Geen doorsnee vrijwilliger
Dergelijke activiteiten kunnen volgens Schoeber niet door een doorsnee vrijwilliger worden gedaan. Er komt veel bij kijken en de tien jaar ervaring die coördinator en tevens raadslid Nicole Ramakers is daarbij niet weg te denken. Schoeber durft dan ook niet de verantwoordelijkheid op zich te nemen als de functie van coördinator wordt opgeheven.

Tijdelijk
De gemeente zou al bij het opstarten van het project hebben aangeven dat de betaalde coördinator van tijdelijke aard was. Bij de vrijwilligers die nu werkzaam zijn in de Ketel, zijn daar volgens Schoeber niet van op de hoogte.

Inmiddels is er een petitie gestart die al vierhonderd keer is ondertekend. De vrijwilligers proberen hiermee de aandacht te krijgen van de politiek.
"En misschien moeten we wel het gemeentehuis bezetten", aldus de vrijwilliger.

Bekijk hier de hele uitzending van Uitgelicht.