Datum
Advertentie

☰ Menu
Foto: Van Oys

Tweesterrenchef Château Wittem naar Van Oys Maastricht Retreat

16-08-2024
Maurice van der Linden
Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten

Tweesterrenchef Guido Braeken (40) verruilt per 1 januari Château Wittem voor Van Oys Maastricht Retreat in Oost-Maarland. Het voormalige Kasteel Oost opent na een grote restauratie en verbouwing onder de nieuwe naam Van Oys Maastricht Retreat in maart de deuren.

Het wordt ook wel dé transfer van het jaar in de culinaire wereld in de Benelux genoemd. Braeken wist restaurant Julemont in Château Wittem van niets naar twee Michelinsterren te tillen. De chefkok gaat in de slag in restaurant crEATe van Van Oys .Van Oys Maastricht Retreat is het levenswerk van de Maastrichtse ondernemers Michel en Leon Maes. De operationele leiding is in handen van managing director Marc Alofs die eerder de 5-sterren Superior hotelprojecten La Butte aux Bois (Neerharen/Lanaken) en Botanic Sanctuary Antwerp heeft gerealiseerd.

Twee topkoks

Eerder haalde het kasteel al 2-sterrenchef Pascal Jalhay binnen als culinair directeur. Managing director Marc Alofs: "Wil je de hotelclassificatie 5 sterren Superior verwerven én lid worden van The Leading Hotels of the World moet je voldoen aan zeer strenge kwaliteitscriteria én moet je ook op culinair vlak over uitstekende troefkaarten beschikken. Daarom bieden wij een gedifferentieerd culinair aanbod aan dat enerzijds bestaat uit een internationaal toprestaurant en anderzijds uit een hotelrestaurant op niveau dat uitsluitend met regionale producten uit een straal van 50 kilometer zal werken."

Van zero naar hero

Braeken is geboren en getogen in de omgeving van Maastricht heeft hij met succes alle geledingen in de keukenhiërarchie doorlopen. “Ik ben onderaan de ladder begonnen en heb veel geleerd van de sterrenchefs bij wie ik heb gewerkt. Zij hebben mij ingewijd in de geheimen van de kookkunst en hebben de weg geëffend naar de erkenning die ik in 2022 heb gekregen in de vorm van twee sterren. Van zero naar hero in minder dan één jaar tijd.”

Moeilijke beslissing

Voor Braeken was het geen gemakkelijke beslissing om over te stappen. "Maar het aanbod en de uitdaging zijn zo éénmalig dat ik ervan overtuigd ben de juiste beslissing te hebben genomen. Op mijn veertigste biedt Van Oys Maastricht Retreat mij de kans, om kort bij huis, mijn levensdroom waar te maken en dat in een uniek historisch kader. Ik heb de belofte dat ik zelf de regie en verantwoordelijkheid voor het restaurant in handen krijg. A dream come true!”

Het vertrek van Braeken was al langer bekend bij Château Wittem. Inmiddels hebben ze als opvolger van Braeken de Italiaan Fabiano Palombini aangetrokken. Hij zal in oktober beginnen in Wittem en werkte eerder voor een tweesterrenrestaurant in Italië en driesterrenzaak in Hongkong.


Advertentie

Advertentie

|