zondag 21 april 2024

Intimiderende situaties en angst door hangjongeren in MeerssenIn Meerssen zorgen hangjongeren voor intimiderende situaties en angst bij de basisschool De Wereldster, het gemeenschapshuis, de scouting en de bibliotheek.

Niemand wil er openlijk over spreken. Alleen anoniem willen mensen erover praten met Heuvelland Vandaag.

Schoppen en intimideren
Op de beelden van de beveiligingscamera's is het duidelijk te zien. Jongeren trappen tegen deuren, dringen het gemeenschapshuis binnen en intimideren bezoekers. In het gebied bij het gemeenschapshuis is overlast van jongeren al langer een probleem.

Basisschool
Ook de school ziet de problematiek. “Het uitschelden van ouders die kinderen ophalen bij de buitenschoolse opvang, het gevaarlijk rondrijden op het plein tussen jonge kinderen op scooters en 'fatbikes', het vormen van een grote groep en daarmee in- en uitgangen blokkeren", schrijft de basisschool in een brief aan ouders.

Ook de scouting ervaart overlast. Zo spreekt een van de leden, die anoniem wil blijven, van overlast die vooral op vrijdagavond plaatsvindt. "De jongeren zitten rond het scoutinggebouw en zorgen voor spanning", vertelt hij tegen Heuvelland Vandaag.

Reactie gemeente
De school roept in een brief de ouders op om bij overlast melding te doen bij de gemeente en de politie. De gemeente laat in een reactie aan Heuvelland Vandaag weten te handhaven op situaties wanneer dit nodig is. 

Eerdere problematiek
De overlast van jongeren is niet iets van de laatste paar weken. In 2022 speelde dit probleem ook al. De jongeren gooiden toen onder anderen met vuurwerk, stenen en waterballonnen op voorbijgangers. Ook bedreigden ze medewerkers, kinderen en andere jeugdigen. Ze hebben toen in totaal voor 20.000 euro aan schade aangericht.