maandag 25 september 2023

Provincie waarschuwt gemeente, maar zet Meerssen niet onder extra toezichtDe provincie waarschuwt de gemeente dat die later dit jaar mogelijk onder verscherpt toezicht kan worden gezet omdat er veel financiële onzekerheden zijn. Dat staat in het zogenoemde financieel verdiepingsonderzoek. Over het algemeen zijn de cijfers van Meerssen 'voldoende tot goed'. Maar de provincie waarschuwt dat de financiële gevolgen van de coronacrisis, vluchtelingenopvang en de wateroverlast nog niet duidelijk zijn. Daardoor kunnen die cijfers ook weer snel omslaan.

Toezicht
Iedere vier jaar neemt de provincie de gemeentefinanciën extra onder de loep in het verdiepingsonderzoek. Aan de hand daarvan wordt besloten of de gemeente onder regulier toezicht wordt gezet of dat er een extra oogje in het zeil wordt gehouden. Met deze beoordeling staat Meerssen tot en met 2025 onder normaal toezicht, al kan de provincie eerder terugkomen op dit besluit.

Achterstallig onderhoud
Verder heeft de provincie nog verschillende aandachtspunten. Zo vraagt de provincie extra aandacht voor onderhoud. Bij een aantal wegen en gemeentelijke gebouwen is er werk aan de winkel. Het reguliere onderhoud hiervan is uitgesteld. "Uitgesteld onderhoud mag geen achterstallig onderhoud worden", schrijft de provincie.