zondag 21 april 2024

Oppositiepartij Gulpen-Wittem wil referendum over verbouwing gemeentehuisOppositiepartij DOE'22 wil een referendum over de verbouwing van het gemeentehuis van Gulpen-Wittem. De kosten voor de grootschalige verbouwing worden geschat op 25 miljoen euro en volgens de partij is er onder de inwoners grote discussie over het plan. 

Het voorstel van de partij wordt besproken tijdens de raadsvergadering op 25 april. Het gemeentehuis van Gulpen-Wittem moet volgens het college van burgemeester en wethouders verbouwd worden, omdat het niet duurzaam genoeg is. 

Lasten
Volgens de eenmansfractie van Ineke van der Laan zijn er veel grote financiële uitdagingen waar de gemeente voor staat. "Uiteindelijk moeten de inwoners van Gulpen-Wittem de lasten daarvan dragen", schrijft ze in het voorstel. 

Inspectie
Ook wijst Van der Laan op de documenten die ze mist. Zo is er een rapport van de Arbeidsinspectie over het gemeentehuis, maar is dat nog niet gedeeld met de raad. Ook is er nog geen concrete onderbouwing van de 25 miljoen euro. Dat komt volgens het college omdat daar nog een verder onderzoek naar gedaan moet worden. 

DOE'22 wil dat het in de toekomst voor inwoners ook mogelijk wordt om een initiatief te doen tot een referendum. Als inwoners voldoende steunverklaringen verzamelen, zo'n vijf procent van de kiesgerechtigden, moet de raad beslissen of er een referendum komt.