donderdag 22 februari 2024

Oppositie Gulpen-Wittem over coalitiebreuk: 'Zwaktebod van CDA'De oppositie kijkt verbaasd naar de stap van het CDA om uit de coalitie in Gulpen-Wittem te stappen. "Het is een hele goedkope uitvlucht." 

De progressieve partij PRO vernam het nieuws via een doorgestuurd persbericht. "Ik stond op het punt om naar de raadsbijeenkomst over de verduurzaming van het gemeentehuis te gaan toen ik het kreeg", vertelt Jack Cremers, fractievoorzitter van PRO. "Het overviel me niet helemaal. Er was al langer onvrede binnen de partijen. Het leek al alsof ze oppositie voerden."

Opmerkelijk
Een van de redenen voor het CDA om de stekker eruit te trekken was het begrotingstekort. Volgens het CDA wilde coalitiepartners Balans en Fractie Franssen de gemeentelijke belastingen verhogen om het tekort te dichten. "Dat het CDA dit zo hoog speelt, is opmerkelijk. Ik vermoed dat er meer achter zit."

Andere kwestie voor het CDA was de toeristenbelasting. Wethouder Piet Franssen stelde tijdens een vergadering voor om die te verhogen met 50 procent, maar dat was zonder overleg met de toeristische ondernemers. Terwijl dat laatste wel als voorwaarde werd gesteld in het coalitieakkoord. "Dat plan was een losse flodder. Nog helemaal niet concreet", vindt Cremers. 

Zwaktebod
De fractievoorzitter vindt de stap van het CDA een hele goedkope uitvlucht. "Het is een zwaktebod. Nu is anderhalf jaar verloren gegaan." Wethouder Henri-Pierre Waaifoort kondigde ook zijn vertrek aan. "Dat is niet de makkelijkste portefeuille." De wethouder heeft onder andere financiën, vervoer en toerisme in zijn portefeuille. 

PRO staat open voor gesprekken over aansluiting bij de coalitie. "We hebben altijd gezegd: we willen bestuursverantwoordelijkheid nemen. Maar we willen wel duidelijk weten waar we aan toe zijn." In 2018 zat PRO ook in de coalitie, maar Balans zegde toen het vertrouwen op in PRO na de afsplitsing van raadslid Inke van der Laan.