dinsdag 20 februari 2024

Ook in Eijsden-Margraten hertelling van de stemmenNiet alleen in de gemeente Meerssen, maar ook in Eijsden-Margraten heeft woensdag een hertelling van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen plaatsgevonden. 

Bij twee stembureaus zijn alle stemmen opnieuw geteld. Het gaat om het stembureau in het gemeentehuis en zaal-cafe de Riekelt. Bij dat laatste stembureau zijn geen wijzigingen in de uitslag, bij het gemeentehuis kreeg één kandidaat van Forum een stem minder. Die ging naar een andere kandidaat van diezelfde partij. Er zijn dus geen veranderingen in de uitslag.

Plek te hoog
Meerssen kondigde dinsdag een hertelling aan. De stemmen van het stembureau De Triangel in Ulestraten zijn 's ochtends herteld. Dat kwam omdat bij de Kiesraad een melding kwam dat een stem op een bepaalde kandidaat niet terug te vinden was. De stem was uitgebracht op een kandidaat van Nieuw Sociaal Contract. De tellers hadden snel de stem gevonden. Vermoedelijk is de stem per ongeluk genoteerd bij een kandidaat die één plek hoger op de lijst staat.  

Eerder deed de gemeente Valkenburg aan de Geul een hertelling. Dit gebeurde een dag na de verkiezingen van vorige week woensdag. Opmerkelijk is dat in drie van de vijf Heuvellandgemeentes een hertelling heeft plaatsgevonden.

Procedure
In gemeenten die decentraal tellen, controleert het gemeentelijk stembureau de processen-verbaal van de stembureaus. Als er verschillen zijn in het aantal kiezers dat is toegelaten tot het stembureau en het aantal stembiljetten in de stembus, en er is geen verklaring gegeven voor dit verschil, besluit het gemeentelijk stembureau tot een hertelling. Ook als er optelfouten zijn gemaakt in het proces-verbaal van een stembureau besluit het gemeentelijk stembureau tot een hertelling.