zondag 21 april 2024

Nieuwe attractie met bijzondere geschiedenis voor het Drielandenpunt in VaalsVanaf het paasweekeinde is een nieuwe attractie met een bijzonder geschiedenis te bewonderen bij het labyrint van het Drielandenpunt in Vaals.

De attractie met de naam Amikejo Turo vertelt een bijzonder stukje geschiedenis over het 'verloren vierde land'. Een verhaal waar maar weinig mensen weet van hebben. 

Geen sprookje
Volgens Geert Driessen, directeur en mede-eigenaar van het Drielandenpunt, weten veel mensen niet dat het Drielandenpunt ooit een Vierlandenpunt was met Neutraal  Moresnet. Het ontstond na de val van Napoleon en was een belangrijk gebied voor de winning van zink. Zowel de Pruisen als de Nederlanders waren zeer geïnteresseerd in het gebied, maar wilden er geen ruzie over maken. Zo ontstond het neutrale stukje land. "Het is echt zo, en geen sprookje", zegt Driessen. "Veel mensen weten dit niet."

Geschiedenis
Begin vorige eeuw stichtten idealisten Amikejo in het kleine landje Moresnet. Dat is Esperanto voor 'land van vriendschap'. Ze zochten ook een eigen taal en kozen voor het Esperanto, dat toen al was ontwikkeld. Deze taal werd vanaf dat moment op de scholen in Moresnet onderwezen. In 1908 vond het openingsfeest van Amikejo plaats. Het land had al eigen grensstenen, kreeg een eigen vlag en postzegels. Ook kreeg het een eigen volkslied met de Amikejo Mars: 'Mensheid, oh kom maar naar Amikejo' werd toen voor het eerst gespeeld.

Paspoort
De nieuw gebouwde toren Amikejo Turo markeert het middelpunt van het labyrint. Bij binnenkomst krijg je een paspoort met stempel en meerdere vragen. Vervolgens mag je in het labyrint op zoek gaan naar de Amikejo Turo. Aangekomen bij de toren worden er vijf verschillende verhaaltjes verteld over het ontstaan, de tussentijd en het einde van het vierde land. 

Het labyrint opende haar deuren met Pasen 1992 en nu, 22 jaar later, is er dus met Pasen een nieuwe attractie toegevoegd. De officiële opening vindt pas op 26 april plaats.