maandag 25 september 2023

'Meerssense zussen beschuldigen oud-pastoor van grensoverschrijdend gedrag'Twee Meerssense zussen hebben voormalig pastoor John Burger beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft De Limburger. Zo zou de pastoor ongepaste vragen hebben gesteld. Burger, nu pastoor van Berg en Terblijt, is door het bisdom op non-actief gesteld nadat vorige week het nieuws naar buiten kwam dat hij een seksfilmpje heeft laten zien aan een moeder van een communicantje. 

Hier klopt iets niet’
Burger was in de jaren 90 pastoor van de toenmalige parochie Meerssen-West. De pastoor zou bij een van de zussen met zijn elleboog haar borst aanraken toen ze een baby op haar arm had. Hij aaide de baby over het hoofd. “Hij is pastoor. Je weet ook niet of het bewust of onbewust is. Je gaat nog aan jezelf twijfelen. Maar een week later deed hij het weer. En toen dacht ik: hier klopt iets niet”, aldus een van de zussen aan de Limburger. 

Vragen
Bij huisbezoeken zou de pastoor ongepaste vragen stellen. “Hij stelde vragen: heb je lingerie? Trek je die wel eens aan voor je man? Later werd het: waar lig jij als jullie het doen? Hij vroeg of ik een seksfilm wilde opzetten, dan weet je toch al genoeg”, vertelt een zus aan de krant. “In die tijd was het programma Sex voor de Buch op tv. Hij vroeg of wij daar ook naar keken. En ik vroeg: mag u dat dan? Hij zei dan: ik ben ook een mens, ik heb ook gevoelens. Daarna bevredig ik mezelf en bid ik drie weesgegroetjes.”

Gesprek
De vrouw heeft zich inmiddels gemeld bij een vertrouwenspersoon van het bisdom. Volgens de krant is er volgende week een gesprek. Bij het kerkbestuur van Meerssen-West zijn er toentertijd geen klachten binnengekomen over de pastoor.