zaterdag 25 mei 2024

Meerssense coalitie ziet onderzoek herindeling niet zittenTwee van de drie coalitiepartijen in de Meerssense gemeenteraad zien een onderzoek naar een herindeling niet zitten. "BRUG-M schets nu weer een heel negatief beeld."

Komende donderdag gaat de gemeenteraad van Meerssen vergaderen over een eventueel onderzoek naar een herindeling van Meerssen. Oppositiepartij BRUG-M heeft een voorstel ingediend voor zo'n onderzoek. Daarin zouden drie scenario's onderzocht moeten worden. Meerssen na 2026 zelfstandig, een herindeling met een buurgemeente en een grootschalige herindeling in Zuid-Limburg. 

Onrust
Björn Hendriks, fractievoorzitter van coalitiepartij Lokaal DNA denkt dat Meerssen zelfstandig kan blijven. "Dit voorstel veroorzaakt weer onrust onder de burgers. Maar ook onder de ambtenaren van de gemeente", vertelt Hendriks. 

Referendum
Bij coalitiegenoot KIJK!!! denken ze er hetzelfde over. "Dit is het oude verhaal van BRUG-M in een nieuw jasje", zegt fractievoorzitter Andreas Pohle. BRUG-M is al lange tijd voorstander van een herindeling. Tijdens de verkiezingen was het een van de belangrijkste standpunten van de partij. "De afgelopen verkiezingen is er gekozen voor partijen die zelfstandig willen blijven. Het volgende referendum is weer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen", vindt Pohle. 

BRUG-M wil dat de gemeenteraad aan de hand van het onderzoek gaat kijken welk scenario het beste is voor Meerssen. "Dan gaan we het aan de burger voorleggen: welke optie staat u het meeste aan? Daarna neemt de gemeenteraad pas een besluit", aldus raadslid Gerrit van der Bijl. 

'Negatief beeld'
Er wordt door BRUG-M met zorgen gekeken naar 2026. Dat is het jaar waarin veel extra geld van het Rijk naar gemeenten wegvalt. "Alles wordt duurder en dus wordt een gemeentelijk apparaat ook duurder", verwacht Van der Bijl. Pohle van KIJK!!! denkt daar anders over. "Dat is het beeld dat BRUG-M ook de vorige keer wilde schetsen. Een heel negatief beeld over de toekomst", zegt Pohle. "Als je een beetje realistisch bent, zie je ook dat de overheid niet tientallen gemeenten failliet laat gaan."