Meerssen wil leegstaande panden transformeren tot woningenDe gemeente Meerssen wil meer woningen en roept eigenaren van leegstaande of vrijkomende panden op om deze te transformeren tot woning.

Tot 31 juli kunnen zij hun panden aanmelden bij de gemeente.

Woningnood
"De woningmarkt staat onder druk en de behoefte aan betaalbare woningen blijft groeien", schrijft de gemeente. "In deze tijd van grote vraag naar huisvesting, is het van cruciaal belang dat alle beschikbare middelen worden ingezet om de woningnood aan te pakken. Een belangrijke bron van potentieel woonoppervlak zijn leegstaande of vrijkomende panden."

Soorten panden
De gemeente wil pandeigenaren op weg helpen om de transformatie mogelijk te maken. Er komen verschillende type panden in aanmerking. Het kunnen al bestaande woningen zijn, kantoren, maar bijvoorbeeld ook schoolgebouwen, buurthuizen en rijks- en gemeentelijke monumenten. Ook winkels zouden woningen kunnen worden, maar het behouden van het winkelgebied in het centrum van Meerssen heeft prioriteit. "Het streven is om wonen boven winkels te stimuleren en zo de levendigheid van deze gebieden te waarborgen", aldus de gemeente.

Een eerste advies over de haalbaarheid van de plannen komt uiterlijk 31 oktober 2024.