Datum
Advertentie

☰ Menu

Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct

15-01-2024
Maurice van der Linden
Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals, Valkenburg

Na ruim zeven jaar wordt op 22 januari de Limburgse vlaai officieel erkend met een BGA-label, een Beschermde Geografische Aanduiding. Hierdoor mag de Limburgse vlaai zich streekproduct noemen.

De bakkers Peter Nulens uit het Belgisch-Limburgse Hasselt en Marcel Roubroeks uit Sittard hebben gezamenlijk de aanvraag ingediend. Het is bijzonder dat een aanvraag voor een Beschermde Geografische Aanduiding door twee landen wordt ingediend.

Strenge regels
Met de erkenning tot streekproduct moeten bakkers uit beide Limburgen in het vervolg een document ondertekenen met daarin de regels waaraan een vlaai moet voldoen. Pas dan mogen ze hun vlaai als Limburgse vlaai verkopen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal toezicht houden of de regels ook worden nageleefd. Bij een overtreding volgen er pittige boetes. Zo mag een Limburgse vlaai geen slagroom bevatten en mag de bodem maximaal 1 centimeter dik zijn. Vanzelfsprekend moet de vlaai op Limburgse bodem zijn gebakken.

Beperkt aantal
Tot nu toe hebben nog maar een beperkt aantal Nederlandse streekproducten een Beschermde Geografische Aanduiding. Hiertoe behoren de Westlandse Druif, Gouda Holland, Edam Holland, Hollandse geitenkaas en De Meerlander. Verder hebben alle Nederlandse provincies een BGA voor de wijn die daar geproduceerd wordt.

 


Advertentie

Advertentie

|