maandag 25 september 2023

Jeugdcarnaval Bunde gered, maar onzekerheid bij Meerssense carnavalsverenigingenDe jeugdcarnaval in Bunde lijkt gered. Door de huidige coronamaatregelen en de daaruit voortvloeiende omstandigheden was het voor de vereniging niet meer haalbaar om activiteiten te organiseren, ze kondigde daarom aan om ermee te stoppen. Maar de volwassen carnavalsvereniging de Havermennekes wil niet dat het jeugdcarnaval verloren gaat. Daarom organiseerde de Havermennekes een avond om vrijwilligers en bestuursleden te werven. Maar ook bij andere verenigingen is er veel moeite nodig om te blijven bestaan.

Kartrekkers
Tijdens de georganiseerde avond waren 28 geïnteresseerden aanwezig die bereid waren verschillende functies binnen het bestuur in te vullen. Uiteindelijk zijn er vier kartrekkers gevonden die het jeugdcarnaval voort kunnen gaan zetten. Er wordt nu een programma voor de jeugd georganiseerd bestaande uit een prinsuitroeping, een receptie en een schminkmiddag. Daarnaast wordt carnaval samen met de Havermennekes georganiseerd om de jeugd en volwassenen zo veel mogelijk bij elkaar te betrekken.

https://youtu.be/CCDHXETqRjk

Uitgesteld
Of al deze activiteiten door kunnen gaan voor beide verenigingen is nog onduidelijk. De prinsuitroeping van de Havermennekes werd al uitgesteld naar 8 januari, het bestuur wacht eerst de verdere coronamaatregelen af.

Weinig animo
Ook jeugdcarnavalsvereniging de Koeleköpkes in Rothem merkt dat er minder animo is voor carnaval. Waar 20 jaar geleden wachtlijsten waren om bij de vereniging te kunnen komen, moet er tegenwoordig veel moeite worden gedaan om een raad van elf te kunnen vormen. Volgens voorzitter André Gruyters zorgen corona en de vergrijzing ervoor dat er steeds minder animo voor carnaval is, maar hoopt dat jonge gezinnen de Limburgse traditie toch nog voort zetten.

Verloren
Oud-voorzitter van de Geulmennekes Maurice Habets is bang dat kleine verenigingen verloren zullen gaan. Als er minder mensen komen is het uiteindelijk niet rendabel om nog verenigingsactiviteiten te organiseren. Toch hoopt ook Habets dat de carnavalstraditie voort wordt gezet.

Kosten lidmaatschap
Bij de Bökskes in Geulle zijn ze nog niet bang voor grote problemen in de toekomst. Rob Limpens, voorzitter van de Bökskes denkt dat dat onder meer komt doordat er geen kosten aan het lidmaatschap zitten verbonden. "Alle kosten die gemaakt worden, ook voor drinken en eten, worden vergoed. Daarbij regelen we ook het vervoer van de kinderen", vertelt Limpens. Verder werkt de vereniging ook met een bepaalde regeling. Zo worden de prins en prinses geloot uit de aanmeldingen. Op die manier hebben alle kinderen dezelfde kansen.