maandag 25 september 2023

Gemeenteraad stemt met tegenzin in met afkoopsom ProosdijDe gemeenteraad van Meerssen heeft met tegenzin ingestemd met de afkoopsom van de Proosdij. Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de meeste partijen de oplossing die op tafel ligt niet positief ervaarde. In de overeenkomst valt te lezen dat de raadszaal niet naar de Proosdij gaat. In ruil daarvoor betaalt de eigenaar van de Proosdij een afkoopsom van 37.500 euro. "Zet hier een streep onder", betoogde verantwoordelijk wethouder Gerard IJff. De coalitie partijen stemde uiteindelijk voor en BRUG-M & Het Origineel tegen.

De oplossing
Tijdens de bouw van de horecagelegenheid aan de Markt is destijds afgesproken dat in het pand een gedeelte zou worden gereserveerd voor het houden van raadsvergaderingen. Vanuit de oude situatie was er nog een podium aanwezig in de ruimte die hiervoor was bestemd. Tussen de eigenaar en de gemeente was hierover een conflict ontstaan. De ruimte was te klein en er moest aangepast meubilair worden aangeschaft. Nu is er een oplossing voor dit conflict. De eigenaar van de Proosdij moet een afkoopsom van 37.500 euro betalen aan de gemeente. De Proosdij mag dit in termijnen betalen. De eigenaar moet nog eens 37.500 euro betalen wanneer voor 2024 de Proosdij wordt verkocht.

Lees hier een uitgebreide terugblik op het langslepende dossier over de Proosdijschuur.

Terras
Gerrit van der Bijl (BRUG-M) was kritisch over de oplossing. Zo zijn er ook afspraken gemaakt over de grootte van het terras. Volgens Van der Bijl is het terras van de Proosdij groter dan andere horecagelegenheden. Volgens wethouder IJff is dit niet volledig juist en is de grootte van het terras ongeveer even groot als andere terrassen op de Markt.

Eerder was te lezen in het artikel dat BRUG-M instemde met het voorstel. Dit klopte niet. BRUG-M heeft tegen het voorstel gestemd.

Worstelen
De coalitiepartijen staan ook niet te springen met deze oplossing. “Zijn we als CDA-fractie blij met dit voorstel? Nee (…) Wat ons betreft, komt met dit voorstel een einde aan dit hoofdpijndossier", betoogde Jack Aarts (CDA) tijdens de vergadering. “Ook wij worstelen", zegt Andreas Pohle (KIJK!!!). “Het is voor mij een zware klus om hier ‘ja’ op te zeggen." Wethouder IJff deed tijdens zijn betoog een oproep aan de raad."In godsnaam sluit dit dossier, zet er een streep onder".

Package deal
Volgens IJff is het alles of niets. Voor bepaalde punten kunnen er geen wijzigingen worden gemaakt. "Wij begrijpen dat wat er nu ligt een package deal is", concludeert Pohle. "Ondanks alle terechte punten die naar voren zijn gebracht, overstemt toch bij ons dat wij dit willen afsluiten. Wethouder IJff heeft het beste wat er in zat eruit gehaald." Partij BRUG-M kwam met een voorstel om een aantal zaken in de overeenkomst te wijzigen. Daarin wordt gepleit dat de Proosdij 75.000 euro gaat betalen. "Een poel van ellende. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van de advocaat", was de reactie van wethouder IJff. De raadsleden van PGM Het Origineel en BRUG-M stemden voor de wijzigingen en kon daardoor niet rekenen op een meerderheid. 

https://youtu.be/HhvupGz4nxU