Datum
Advertentie

☰ Menu

Minister: extra geld voor 200 financieel noodlijdende gedupeerden watersnood

22-01-2024
Sjoerd Verbiesen
Gulpen-Wittem, Meerssen, Valkenburg

Gedupeerden van de watersnood in 2021 die in financiële nood zitten, krijgen een extra tegemoetkoming. Dat heeft demissionair minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt. Naar schatting gaat het om zo'n 200 gedupeerden die in aanmerking komen.

Tijdens een commissievergadering van de Tweede Kamer vorig jaar maakte de minister bekend dat ze opnieuw wil gaan kijken of ze "schrijnende gevallen" onder de gedupeerden extra kan helpen. Vanuit de gemeente Meerssen en gedupeerden kwam er kritiek op de schaderegeling die is opgetuigd na de watersnood. Veel gedupeerden zouden in de knel zijn gekomen doordat de vergoeding niet alle schade dekt.

Woonlasten
Wie er onder de "schrijnende gevallen" valt, was lange tijd onduidelijk. Yesilgöz heeft nu in antwoorden op vragen van Kamerlid Songül Mutluer (PvdA-GroenLinks) bekendgemaakt dat het gaat om gedupeerden die in financiële nood zijn gekomen. "Er is sprake van financiële nood indien een gedupeerde onvoldoende eigen middelen heeft om te kunnen voorzien in dubbele woonlasten of om de gebruiksfunctie van de woning te kunnen laten herstellen", schrijft Yesilgöz.

Smal
De provincie en de betrokken gemeenten zijn akkoord gegaan met de omschrijving van "schrijnende gevallen", alleen de gemeente Meerssen niet. Die vindt dat de nieuwe regeling te smal is voor de beoogde doelgroep. Wethouder Vanessa de Rond van Meerssen is al lange tijd pleitbezorger voor een eenmalige tegemoetkoming naar alle gedupeerden. Volgens de minister is dit geen oplossing, omdat er ook gedupeerden kunnen zijn die meer geld nodig hebben dan een vast bedrag.

Hoeveel gedupeerden in aanmerking komen voor de regeling is nog niet duidelijk. De gemeenten hebben aangegeven ongeveer 200 gedupeerden in beeld te hebben die aanspraak kunnen maken op de nieuwe regeling. Wanneer de regeling in werking treedt, is nog niet bekend. 

Uitvoering
Wie de organisatie van de extra regeling op zich gaat nemen is nog onduidelijk. De gemeenten en de provincie gaan het niet doen. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de vorige schaderegeling heeft uitgevoerd, heeft geweigerd. De minister is op zoek gegaan naar een andere organisatie. Daardoor heeft de regeling vertraging opgelopen. Er is inmiddels een partij gevonden, maar welke organisatie het is, is nog niet duidelijk. Daarover wordt later meer bekend. 

Onlangs deed de Nationale Ombudsman nog een oproep om de gemeenten de gedupeerden verder te laten helpen. Reinier van Zutphen, de ombudsman, pleitte ervoor dat Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Meerssen via het rampenfonds geld krijgen om de gedupeerde inwoners verder te helpen met de afwikkeling van de schade. Dit moet zo min mogelijk administratief werk met zich mee brengen, vond Van Zutphen.  


Advertentie

Advertentie

|