Laden
Duitsland besluit in de loop van 2025 of ze zich in gaan zetten om de Einstein Telescoop binnen de halen. Het is nog onduidelijk wanneer België dat gaat doen.
Dat schrijft de organisatie van de Einstein Telescoop in een brief aan de gemeenteraden van de Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. Nederland heeft al 870 miljoen euro gereserveerd voor de bouw van de felbegeerde telescoop. Voor de onderzoeksfase is nog eens 42 miljoen vrijgemaakt.
Onderzoekskosten
De Duitse en Belgische federale regering hebben dat nog niet gedaan. De Vlaamse regering heeft 13 miljoen uitgetrokken. De Provincie Limburg heeft nog eens twee miljoen aan onderzoekskosten geïnvesteerd.
De regering van Noordrijn-Westfalen heeft beloofd mee te financieren in de kandidatuur als de Duitse regering dat ook doet. De verschillende Belgische overheden zijn in overleg over de financiering van de telescoop.
Drie stations
Met de Einsteintelescoop kunnen wetenschappers het heelal bestuderen aan de hand van zwaartekrachtgolven. De Einsteintelescoop bestaat uit drie stations die in een driehoek liggen. Elke arm moet 10 kilometer lang zijn. Het plan is dat er op de punten van driehoek 'stations' komen: één in Nederland, één in België en één in Duitsland. Het Nederlandse station zou dan komen bij Terziet, een buurtschap van Gulpen-Wittem. Het hele project gaat 1,5 miljard euro kosten.
Maar niet alleen de Euregio is bezig het megaproject binnen te halen. Ook Sardinië doet er alles aan gekozen te worden als locatie. In 2025 valt de beslissing waar de Einsteintelescoop gebouwd gaat worden.