Bron afbeelding: Provincie Limburg

Drielandentrein heeft eerste testrit achter de rugDe trein die Aken, Heerlen, Maastricht en Luik met elkaar verbindt, heeft maandag de eerste testrit gemaakt. Reizigers moeten nu tussen Luik en Aken nog overstappen in Maastricht, maar dat is binnenkort verleden tijd.

De drielandentrein gaat vanaf 9 juni rijden. Het heeft dan ruim 10 jaar geduurd om de treinverbinding te realiseren.

Ambitie
Provincie Limburg had in 2013 al de ambitie om een trein te hebben die de drie landen met elkaar verbindt. De betrokken overheden hebben in 2016 een intentieovereenkomst getekend en vanaf toen hebben Arriva, NMBS en NS het project opgepakt. Met de nieuwe verbinding kunnen inwoners makkelijker gebruikmaken van de trein voor werk, school, familiebezoek of recreatieve doeleinden.

Belangrijke meerwaarde
"Voor alle reizigers van en naar Zuid-Nederland is deze verbinding een belangrijke meerwaarde", vertelt Gedeputeerde voor Mobiliteit Jasper Kuntzelaers. "Hiermee sluiten we Nederland via Luik beter aan op het Europese hogesnelheidsnet en komen bestemmingen als Parijs, Brussel en Londen weer dichterbij te liggen." 

Ook Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat is blij dat de eerste trein over een kleine maand meegenomen wordt in de dienstregeling. "Het was een project van een lange adem om een trein van Luik via Maastricht naar Aken te kunnen rijden, maar ik ben er ongelofelijk trots op dat het lukt en reizigers begin juni gemakkelijk de trein kunnen nemen."