maandag 15 april 2024

Dodenherdenking dit jaar niet live op tv door kostenDe dodenherdenking in Meerssen is dit jaar niet live te zien op televisie. Reden is dat de kosten voor de herdenking niet behapbaar zijn, zegt de hoofdredacteur van Meer Vandaag. 

De afgelopen jaren is de ceremonie bij de Vredeskapel live op televisie uitgezonden. "Voor corona hebben we al onze best moeten doen om de kosten te dekken. Tijdens corona heeft de gemeente financieel te hulp geschoten, omdat toen via de televisie de enige mogelijkheid was om de herdenking te volgen. Maar dit jaar hebben we opnieuw bij de gemeente gevraagd om een bijdrage te doen in de kosten, maar die zijn daar niet mee akkoord gegaan", vertelt Nick Claasens, hoofdredacteur. 

Nieuwsgaring
De gemeente klopte eerder aan met de vraag of Meer Vandaag de herdenking dit jaar weer wilde uitzenden. "We hebben toen gevraagd of ze een kleine financiële bijdrage wilde doen. Maar de gemeente vindt het onder nieuwsgaring vallen. Dat mogen ze vinden, maar als er niet genoeg geld is kunnen we het niet uitzenden", zegt de hoofdredacteur. Wel is er zondag aandacht voor de dodenherdenking in Meer Actueel. 

Grote productie
Voor de dodenherdenking moet extra personeel ingehuurd worden om het live uit te zenden. "Je moet denken aan geluid, apparatuur, cameramensen, regisseurs en technici. Het is een grote productie, ook omdat het op twee locaties is: de Vredeskapel en het Bestuurscentrum."

De hoofdredacteur vindt het jammer dat de herdenking dit jaar niet live op tv te zien is. "Niet iedere Meerssenaar kan naar de ceremonie komen. De live-uitzending was daarvoor de oplossing. Als voorbeeld heb je Gulpen-Wittem, daar hebben ze tijdens corona ontdekt hoe belangrijk het is om zo'n moment live uit te zenden. Dit jaar hebben ze daar weer een livestream."