maandag 25 september 2023

Dit zijn de vijf partijen die meedoen aan de verkiezingenVijf partijen doen mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. We vatten deze partijen voor je samen. 

https://youtu.be/BtbYw-5jSy4

Te beginnen bij partij BRUG-M. De lijsttrekker van de partij is Jan Gulikers. Gulikers is sinds 2013 actief in de lokale politiek. Hij is de oprichter van de partij en is ook namens die partij wethouder geweest. 

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 behaalde de partij vier zetels en belandde in de coalitie. Gulikers werd wethouder en kreeg onder meer de portefeuille financiën. Na de val van de coalitie en het opstappen van alle wethouders vanwege de herindelingscrisis kwam BRUG-M in de oppositiebanken. 

Op twee van de lijst van BRUG-M staat Tiny Gorissen, op drie Jacques Arntz. Op vier staat Gerrit Van der Bijl. Op vijf staat Rene Gerards.  

Door naar Lokaal DNA. De lijsttrekker van de partij is Bjorn Molling. Molling zit sinds 2008 in de gemeenteraad. Tijdens de verkiezingen van 2018 behaalde de partij drie zetels. De partij belandde in oppositie samen met partij FOCUS. 

Als in 2020 de coalitie klapt gaat Lokaal DNA met FOCUS, het CDA en KIJK!!! de coalitie in. De partij kondigd aan dat FOCUS op gaat in Lokaal DNA. Fractievoorzitter van FOCUS, Roger Thijssen, gaat niet verder in de gemeenteraad en wordt lijstduwer. 

Op twee staat Hay Dolmans uit Rothem, de derde plek wordt vervuld door Björn Hendriks uit Ulestraten. Vervolgens staan Bert Ummels en Inge Smeets als vier en vijf op de lijst. 

Het CDA heeft Jack Aarts gekozen tot lijsttrekker. Aarts is op dit moment raadslid maar gaat verder als lijsttrekker. Agnes Jonkhout gaat de tweede plek innemen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 drie zetels. Toenmalig lijsttrekker Marly Heusschen behaalde de meeste stemmen. Ze werd wethouder namens het CDA. 

In 2020 stapt Heusschen na een dreigende motie van wantrouwen tijdens de herindelingscrisis. Ook haar eigen partij steunde de motie van wantrouwen. 

De derde plek wordt ingenomen door Roel Zuijlen uit Bunde. Een nieuwkomer in lokale politiek. De vierde en vijfde plaats worden ingenomen door Marco Frissen en Dani in de Braekt. 

Partij KIJK!!! heeft Andreas Pohle gekozen tot lijsttrekker. Pohle is op dit moment fractievoorzitter van KIJK!!! Tijdens de verkiezingen in 2018 behaalde KIJK!!! drie zetels. De partij ging coalitiebanken in en schoof lijsttrekker Paul Sanders naar voren als wethouder. 

Maar in 2020 stapte ook Sanders op tijdens de herindelingscrisis. Ook zijn eigen partij stuurde hem weg via een dreigende motie van wantrouwen. Sanders zegt later zijn lidmaatschap van de partij op. 

Er komen twee nieuwe wethouders Gerard IJff en Rein Dupont. Die laatste stapt na drie maanden alweer op vanwege persoonlijke omstandigheden. 

Op de tweede plaats van de progressieve partij staat Gea Meijers. De derde plaats wordt ingenomen door Jack Giesen. Hub Lemmens en Torben Mulder nemen de vierde en vijfde plaats in. 

Oud-wethouder Remco Vertommen wordt lijsttrekker van PGM het Origineel. Het Origineel behaalde tijdens de verkiezingen van 2018 twee zetels. Toen was Luc Volders nog lijsttrekker en werd ook wethouder, maar die taken moest hij in 2019 neerleggen omdat hij werd getroffen door een hersenbloeding. Remco Vertommen werd toen de nieuwe wethouder. 

Na de politieke crisis in 2020 ging Het Origineel de oppositie in. Andre Gruyters, die fractievoorzitter voor het Origineel is geweest, staat op de tweede plaats. Edwin Smeets neemt de derde plaats in. Op vier staat Karin Kusters, op vijf staat Luc Volders die in 2018 lijsttrekker was.