Datum
Advertentie

☰ Menu

Column Jacques Giesen: Zwembaden

24-03-2024
Jacques Giesen
Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals

Het zwembad in Gulpen is een subtropisch zwemparadijs en dus veel duurder, want subtropisch verbruikt veel meer energie aan verwarming voor de nodige kunstmatig te verzorgen tropische gevoelens van de bezoekers.

De Polfermolen in Valkenburg is intussen gesloten maar als Valkenburg gewoon beslist dat ze meebetalen aan de oplossing van het probleem in Gulpen dan kunnen ze samen een prachtig paradijs van genot bewerkstelligen in ons vijfsterren landschap.

Gulpen te veraf van Valkenburg? Met de elektrische fiets over een vlakke weg via Schin op Geul en Wijlre naar het verlokkende warme water is een peulenschil. Elk gezin heeft tegenwoordig minimaal een auto ter beschikking, dus kan het vervoersprobleem geen sta in de weg zijn.

Nu de scholen weer het zwemonderwijs moeten inbouwen, gaan die kinderen met de bus en je hoeft gelukkig niet staan te rillen aan de rand van een buitenbad. Ik geef toe dat dit wel goed zou zijn in de strijd tegen de verwennerij. Daar is het echter te laat voor
want wij zijn zo verwend dat we helemaal geen idee hebben van het gegeven dat we verwend zijn tot in het diepste van onze gevoelens. We weten niet beter in ons landje.

Natuurlijk zou ons het Kamp Van Koningsbrugge en Waes enig zicht laten houden op ontberingen maar die zijn zo overdreven dat niemand nog wil geloven dat het echt gebeurd is. Het is televisie, het is entertainment,het is geen werkelijkheid. Je zou wel het bewustzijn van je eigen verwennerij diep in je leven beter kunnen voelen als je de beelden meebeleefd uit Gaza, Oekraine, Congo, Columbia en nog zo vele andere volkeren over de hele wereld. Te dikke verwenhuid gekregen?

Dan terug naar onze Heuvellandse zwembaden, naar onze eigen kleine ellendigheden. In Eijsden zorgt de gemeente voor het geld, in de gemeente Meerssen zijn de baden overgenomen door vrijwilligers en doet de gemeente mee via investeringen in het onderhoud. Geweldig, de burger neemt de verantwoordelijkheid over. Ben ik het daar mee eens, stel ik mijzelf als vraag. Je kunt op die manier veel gemeentelijke zaken oplossen. Bovendien zie ik nu al meer stille aanzetten naar vrijwillige burger medewerking zoals het groen in de eigen omgeving moeten/willen onderhouden.

Doorredenerend kan je hetzelfde verzinnen over de inschakeling van mensen bij de
exploitatie van de gemeenschapshuizen, de verzorging van zieken en bejaarden, de bibliotheken, de hulp van deskundige vrijwilligers in het onderwijs (daar is heel wat te doen), de opvang van daklozen, de ontsporende jeugd in het gareel houden, het aanleggen van bossen, bouwen van eigen houten huizen.

Ik zie het al allemaal gebeuren en wie weet gaan we nog meer burgerplichten verzinnen. Het gevaar is dat we met z'n allen overstuur raken van de vele werkzaamheden die ons door de overheid worden toebedeeld. Het hoopvolle perspectief? Als de burger het zelf gaat doen kunnen we de onroerende zaak- en hondenbelasting krachtig verlagen of
gewoon afschaffen.

Een groot klaaglied minder.

Jacques Giesen


Advertentie

Advertentie

|