maandag 25 september 2023

Bibliotheek Meerssen ontvangt subsidie voor gezinsaanpakBibliotheek Meerssen ontvangt 4200 euro subsidie van de Koninklijke Bibliotheek om haar dienstverlening voor laagtaalvaardige ouders uit te breiden. De Bibliotheek zet de komende jaren in op de gezinsaanpak van laaggeletterdheid. Dit betekent dat zij zoekt naar manieren om laagtaalvaardige gezinnen te bereiken en ouders te ondersteunen bij het stimuleren van de taalontwikkeling van hun kinderen. Ook kunnen ouders in het digiTAALhuis in de Bibliotheek hun eigen vaardigheden verbeteren.

VoorleesExpres
In februari ging in Meerssen de VoorleesExpress van start. Een vrijwilliger gaat bij dit project twintig weken lang voorlezen bij een gezin thuis, samen met de ouders. De VoorleesExpress is een goed voorbeeld van de gezinsaanpak. Met de extra subsidie wil de Bibliotheek een vervolg geven aan de VoorleesExpress, door kinderen en hun ouders vaker uit te nodigen voor leuke activiteiten.

Positief leesklimaat thuis
Een positief leesklimaat thuis draagt bij aan een betere leesvaardigheid. Als ouders positief zijn over lezen, zelf lezen, boeken in huis hebben en regelmatig de bibliotheek bezoeken, worden kinderen later betere lezers. Plezier staat daarbij voorop.

Collectie uitbreiden
De subsidie wordt ook ingezet om de collectie speciaal voor deze doelgroep uit te breiden. Er komen meer kinderboeken in andere talen, praatplaten en taalspelletjes. Voor culturele diversiteit in kinderboeken had de Bibliotheek al aandacht, maar ook deze collectie krijgt een extra impuls. ‘Het is heel belangrijk dat kinderen zich kunnen herkennen in de verhalen die ze horen en de prenten die ze bekijken’, vertelt Renée Gabriël, coördinator Basisvaardigheden in de Bibliotheek. ‘Dat betekent dat hun eigen taal en cultuur ertoe doen. Ouders met een andere moedertaal dan het Nederlands moeten vooral in hun eigen taal aan hun kinderen voorlezen. We willen dat ze dan ook in de Bibliotheek terecht kunnen voor boekjes.’

Boeken in de moedertaal
Dat kinderen enthousiast worden van boeken in hun moedertaal, merkte zij bij een van de gezinsbezoeken voor de VoorleesExpress. ‘Een jongen wilde weten of we in de Bibliotheek ook boeken in het Arabisch hebben. Ik heb hem toen beloofd dat ze er binnenkort zouden komen. Nu de subsidie is toegekend, kunnen we die belofte nakomen!’.

Foto: Ouders die meedoen aan de VoorleesExpress lezen voor in hun moedertaal. © PASSIE IN BEELD Jelle IJntema