Datum
Advertentie

☰ Menu

Beverpopulatie groeit in hoog tempo, Rijkswaterstaat neemt maatregelen

20-09-2024
Sabrina Claasens
Meerssen, Valkenburg, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Maastricht

De beverpopulatie in Zuid-Nederland is de afgelopen jaren in hoog tempo gegroeid. Dat zegt Rijkswaterstaat die maatregelen gaat nemen. Omdat bevers knagen aan bomen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Bomen kunnen omvallen en dijken verzwakken.

Rijkswaterstaat wil de bevers leiden naar een andere locatie. Eerder werden al maatregelen getroffen waaronder het plaatsen van kippengaas rondom bomen. Nu wordt er een speciale pasta: 'Wömbra' op de bomen aangebracht. Deze pasta heeft een onaangename geur en smaak voor bevers. Hierdoor zullen ze verder trekken, op zoek naar een ander leefgebied.

Natuur stimuleren en veiligheid waarborgen
"We willen de natuur stimuleren, maar het is ook onze taak om de veiligheid van mensen te waarborgen", zegt Freek van Gestel, adviseur Ecologie en Groenbeheer bij Rijkswaterstaat. "Met deze nieuwe methode houden we de omgeving zo natuurlijk mogelijk, terwijl de bevers worden aangemoedigd om op een veilige afstand hun leefgebied te zoeken."

Eerder onveilige situaties
In januari 2020 zorgde de bever ook al voor onveilige situaties. Toen liet hij voornamelijk zijn sporen achter bij de Geul rond zwembad Meerssen. Ook in Gulpen knaagde de bever aan meerdere bomen langs de Geul en de Gulp, daardoor dreigde meerdere bomen om te vallen. 

De bever was in Nederland bijna uitgestorven als gevolg van de jacht voor zijn mooie vacht. In de jaren 80 is hij opnieuw uitgezet en tussen 2001 en 2004 werd er opnieuw bevers geplaatst. De plaatsing was een denderend succes, want inmiddels zijn er volgens het waterschap 2000 bevers in Limburg. Dit zijn er weer te veel, daarom worden de bevers ook afgeschoten. In totaal heeft het waterschap in de periode van 1 oktober 2023 tot 1 mei 2024 170 bevers gevangen en gedood. 


Advertentie

Advertentie

|