zaterdag 30 september 2023

3000 bezoekers bij Liberation Concert in MargratenEr waren dit jaar bijna 3000 bezoekers bij het Liberation Concert in Margraten. Het jaarlijkse evenement wordt gehouden op de Amerikaanse begraafplaats, tussen de ruim 8000 graven.

Organisator George Deswijzen is tevreden over het concert. Het is gegaan zoals hij het een jaar geleden voor ogen had. Ook de opkomst dit jaar was goed: "We zaten op bijna 3000 bezoekers en normaal zitten we rond de 1000. Je ziet wel dat zo'n verandering in het programma wat teweeg brengt." Dit komt volgens Deswijzen ook zeker door Emma Kok, die in januari van dit jaar al benaderd werd. Ook het klassieke moderne programma heeft daaraan bijgedragen, denkt hij.

Emotioneel
Officier Gijs Tuinman, een van de sprekers tijdens het Liberation Concert, vond het emotioneel. Niet alleen omdat de verhalen over Amerikaanse soldaten gaan, maar ook vanuit zijn eigen ervaringen. "Ik heb ook een aantal mensen moeten achterlaten in Afghanistan die ook het hoogste offer hebben gebracht voor de veiligheid en vrijheid van anderen, en dat zinkt dan wel bij je in."

Volgend jaar is het 80 jaar na de bevrijding. Deswijzen kan nog niet veel zeggen over het concert dat op 15 september zal plaatsvinden. Het is een lustrum en zal dus een groot concert worden. Hij hoopt er dan ook binnenkort meer over te kunnen vertellen.