maandag 25 september 2023

Voorstel BRUG-M voor onderzoek naar zelfstandigheid Meerssen haalt het nietEr komt geen onafhankelijk onderzoek naar de zelfstandigheid van de gemeente Meerssen. Het voorstel, gedaan door BRUG-M, haalde het uiteindelijk niet. Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond is er opnieuw gesproken over het onderzoek of Meerssen nog wel zelfstandig kan blijven. Dit gebeurde nadat het college van burgemeester en wethouders een reactie had gegeven in een brief.

Goed op weg
In die brief was het college van Burgemeester en Wethouders duidelijk in hun antwoord. De lijn van het bestuursakkoord wordt voortgezet en uitgangspunt is dat Meerssen door kan als zelfstandige gemeente. Die boodschap is tijdens de raadsvergadering van donderdag nogmaals overgebracht door burgemeester Clermonts. Volgens Clermonts is Meerssen goed op weg met onder andere de revitalisering; het op orde brengen van het ambtelijk apparaat.

Partijen
Lokaal DNA noemde het voorstel van BRUG-M "een herhaling van zetten" en kwalificeerde het voorstel als overbodig. De partij kreeg bijval van KIJK!!! die vooral vindt dat er rust moet komen en dat schaalvergroting nog niet aan de orde is. Volgens de partij moet nu de focus komen op wat echt van belang is op dit moment. Het CDA wilde er niet veel woorden aan vuil maken en vond dat hun standpunt aansluit bij die van het college.

Misverstand
Jan Gulikers van BRUG-M was enigszins geïrriteerd. Hij probeerde duidelijk te maken dat het voorstel niet in het leven is geroepen om bijvoorbeeld een fusie met een andere gemeente aan te gaan, maar bedoeld is om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een duurzame zelfstandigheid van Meerssen.

Het voorstel van BRUG-M haalde het niet nadat er gestemd werd.